Sök bland datatermer
Powered by Termado
Välj filter och klicka på SÖK
Sök bland:
 
Totalt antal träffar: 1
  ?rörelser med fingrarna på mobilte...
Ämnerörelser med fingrarna på mobiltelefonerEx
FrågaDet finns en mängd olika rörelser man kan göra med fingrarna på mobiltelefoner, som heter lite olika hos olika tillverkare. Vad rekommenderar Datatermgruppen för benämningar?
SvarJa, du har rätt att det förekommer olika namn på flera olika typer av sådana benämningar för dessa så kallade fingergester på smarttelefoner och datorplattor (vi tycker att fingergest är en tydligare term än gest). Här tar vi upp de mest använda fingergesterna och ger rekommendationer till vad de bör heta:

Engelska Svenska Beskrivning Kommentar
tap trycka sätta ett finger på skärmen och sedan lyfta upp det Fingergesten motsvarar ofta dubbelklick med musen. Varken trycka eller knacka (som också förekommer) är idealiska som termer för denna fingergest: man varken fysiskt ”trycker in” någonting eller slår med baksidan av ett böjt pekfinger. Vi rekommenderar ändå trycka, eftersom det är ganska etablerat.
tap and hold trycka och hålla sätta ett finger på skärmen och hålla kvar Fingergesten visar ibland kommandon för ett objekt, dvs. den har ungefär samma effekt som när man högerklickar med musen.
drag dra sätta ett finger på ett objekt på skärmen, sedan flytta fingret (till viss avsedd plats) och sedan lyfta fingret Syftet med den här fingergesten är att man flyttar objektet genom att ”hålla” i det.
swipe svepa sätta ett finger på skärmen, flytta det en kort bit och sedan lyfta fingret Fingergesten används ofta för att rulla något eller visa kommandon för ett objekt.
flick snärta sätta ett finger på skärmen och snabbt svepa med det i en riktning, och sedan lyfta fingret Denna fingergest motsvarar en snabb svepning över skärmen, för att till exempel rulla snabbare. (Apple använder inte dessa termer för Iphone och Ipad.)
spread dra isär sätta två fingrar på skärmen och föra dem från respektive mot varandra Fingergesterna används ofta för att zooma in (öka detaljnivån för) respektive zooma ut (minska detaljnivån för) något på skärmen. (Apple använder på engelska pinch open respektive pinch closed.)
pinch nypa ihop

KommentarDet engelska slide beskriver att man flyttar (”glider med”) fingret med fortsatt kontakt med skärmen, men är inte en egen fingergest.